SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN DOST BAKTERİLER PROBİYOTİK
Prof.Dr. Ali ÖZDEN
Antibiyotiklerin yan etkileri; dost bakterileri öldürerek kolonda florayı bozarlar bu nedenle de patojenlerin üremesi artar.
Yine aynı mekanizmalar ile maya enfeksiyonları da ortaya çıkar. antibiyotik tedavisinden bir hafta sonra barsak florası kısmen normal dengesine döner.
Bazı olgularda ise mikrofloradaki denge bozukluğu devam eder. Çünkü barsaktaki yararlı bakteriler antibiyotik kullanımında kolayca öldüklerinden mikroflora dengesi bozulur.
Antibiyotik kullanımından sonra genelllikle, kolonik flora dost bakterilerinden fakirdir. Bu nedenle probiyotik bakteriler kullanılarak barsakta mikroflorada denge sağlanmalıdır.
Antibiyotikler son elli yılda mucizevi bir ilaç olarak kullanılmış ve milyonlarca insanın yaşamının kurtarmıştır. Zaman içinde bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazandığı görülmüş, bu nedenle eski başarılar elde edilemediğinden direnç sorunu 20. yüzyılın en önemli sorunu olmuştur.
Maalesef antibiyotikler insanlardan daha çok kümes hayvanları ile kasaplık hayvanların enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca veterinerler ve hayvan besleyicileri hayvanların hızlı gelişimi ve kilo almaları için de antibiyotikleri yaygın şekilde kullanmışlardır.
Bu faktörler nedeniyle insanlar bu hayvanların sütünde, etinde, yumurtasındaki antibiyotik kalıntıları ile temasa gelmişlerdir.
Hayvanlarda antibiyotiklere karşı direnç azanmış bakterilerle karşılaşan insanlarda ortaya çıkan enfeksiyonlar önemli sorunlara neden olmaktadırlar.Bu nedenle FDA ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) hayvanlarda gelişi güzel antibiyotik kullanımını yasaklamıştır.
FDA ve WHO veterinerlikte probiyotiklerin (dost bakterilerin) hem prevantif hem de terapötik ajan olarak kullanılmasını teşvik etmektedirler.
21. yüzyılda veteriner ileçları ile insan ilaçlarının farklı şekilde dizaynı hayvan kaynaklı bakteriyel direncin insanı etkilemesinin önüne geçecektir.
Antibiyotkler dost-düşman ayırt etmeden gücü yettiğine etki etmektedir. Oysa probiyotikler ( dost, arkadaş, iyi, non-patojen) özellikle düşman (patoöen, kötü, zararlı) bakterilerin çoğalmasına mani olmaktadırlar.
Prof. Dr. Ali ÖZDEN
280 Sayfa / Kuşe / Ciltli / 16x24 Ebat /